ایمنا/اصفهان نشست مشترک هیئت مدیره انجمن نیروگاههای ایران و انجمن کارفرمایان نیروگاههای تولید پراکنده استان با رئیس خانه صنعت و معدن ایران و کانون کارفرمایان استان روز چهارشنبه ۱۲ خردادماه _ با موضوع عدم توجه مدیران وزارت نیرو به موضوع تولید، پیامدها و خسارات ناشی از قطعی برق گسترده در کشور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایمنا، در این نشست حمیدرضا شجاعت، نایب رئیس کانون عالی کارفرمایی ایران و دبیر کانون کارفرمایان استان اصفهان با اشاره به مشکلاتی که گریبانگیر فعالان صنعت نیروگاهی کشور شده است، اظهار کرد:[...]
به گزارش خبرنگار ایمنا، در این نشست حمیدرضا شجاعت، نایب رئیس کانون عالی کارفرمایی ایران و دبیر کانون کارفرمایان استان اصفهان با اشاره به مشکلاتی که گریبانگیر فعالان صنعت نیروگاهی کشور شده است، اظهار کرد: اقدامات وزارت نیرو در دوره اخیر موجب شده سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه تولید برق جذابیت خود را از دست داده و سرمایه گذار گریزان شود این در حالی است که سالها است شعار افزایش تولید و حمایت از آن توسط مقام معظم رهبری داده میشود.
آسیب چندین هزار میلیاردی قطعی برق به اقتصاد کشور
وی افزود: تولید به زیربنا نیاز دارد که یکی از مهمترین آنها برق است، اما در این شرایط دغدغه مسئولان بلند پایه کشور فقط قطعی با برنامه است و از وزارت نیرو درخواست میکنند که بی برنامه برق را قطع نکند. قطعی برق کشور در طول روز به میزان ۱۲۰ هزار مگاوات است که آسیب ناشی از آن به چندین هزار میلیارد میرسد؛ وزارت نیرو این هزینه را میپردازد ولی حاضر نیست بدهیهای خود را به نیروگاههای پراکنده پرداخت کند تا این نیروگاهها وارد مدار شده و کمبود تولید برق در تابستان را جبران کنند.
نایب رئیس کانون عالی کارفرمایی ایران با بیان اینکه مهمترین ویژگی نیروگاه خصوصی طبق اصول پدافند غیر عامل آن است که در زمانهای قطعی سراسری میتواند وارد مدار شود، گفت: تاخیرهایی که در شروع کار نیروگاهها به وجود آمده ناشی از نرخ بهرهای است که باید به بانک پرداخت کنند، اما با قیمت برقی که دولت پرداخت میکند توانایی پرداخت آن را ندارند.
وزارت نیرو برق را با یک سوم قیمت از نیروگاه خریداری می کند
همچنین در این نشست محمود پور بهزاد، رئیس انجمن نیروگاههای تولید پراکنده اصفهان، اظهار کرد: وزارت نیرو اعلام کرده که برق تولیدی نیروگاههایی که قراردادشان پیش از سال ۹۵ بسته شده را به قیمت ۲۵۰ تومان خریداری میکند و این در حالی است که اکنون این رقم ۸۹۰ تومان است، بنابراین برق با قیمت یک سوم میزانی که اکنون اعلام شده از تولید کنندگانی که در سال ۹۵ قرارداد بستهاند خریداری میشود.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد وزیر نیرو میخواهد عمداً خاموشی ایجاد کند و قصد نابود کردن صنعت نیروگاهی بخش خصوصی را دارد.
وزارت نیرو سیاست کاهش مصرف را جایگزین افزایش تولید کرده است
در ادامه این نشست حمیدرضا صالحی، نایب رئیس انجمن نیروگاههای تولید پراکنده ایران، اظهار کرد: وزارت نیرو به جای افزایش ظرفیت نیروگاهی و حمایت از نیروگاه داران، سیاستهای کاهش مصرف را در پیش گرفته است. در این چند سال نه تنها نیروگاه جدیدی ایجاد نشده بلکه نیروگاههای خصوصی خاموش و یا نیمه خاموش شده، زیرا مطالبات آنها از طرف دولت پرداخت نشده است.
وی افزود: بیش از پنج سال است مطالبات نیروگاهها پرداخت نشده و اکنون نیز وزارت نیرو اعلام آمادگی کرده که چهار ماه از مطالبات این نیروگاهها را با یک سوم قیمت پرداخت میکند. قیمت خرید برق از نیروگاههای کوچک مقیاس به ازای هر مگاوات برق تولیدی ۲۵۰ تومان توسط وزارت نیرو اعلام شده و این در حالی است که هزینه تمام شده تولید برق اکنون ۳۵۰ تومان است. نرخ ارزان و عدم پرداخت مطالبات منجر به خاموشی نیروگاههای خصوصی شده است.
نایب رئیس انجمن نیروگاههای تولید پراکنده ایران گفت: از وزارت نیرو درخواست میشود، بودجهای به نیروگاهها تزریق کنند و نرخ خرید برق نیز افزایش یابد به گونهای که برای تولید کننده صرفه اقتصادی داشته باشد. اکنون با ۱۰ هزار مگاوات کمبود برق مواجه هستیم بنابراین لازم است که دولت از توان بخش خصوصی برای تأمین برق کشور استفاده کند.
طلب دو هزار میلیاردی نیروگاه ها از وزارت نیرو
صالحی افزود: طلب نیروگاههای خصوصی مجموعاً دو هزار میلیارد تومان است و وزیر نیرو نیز هیچ گاه این حقوق را مطالبه نکرده است. ۱۵ فروردین ماه از وزرات نیرو درخواست کردیم هزینههای نیروگاههای کوچک مقیاس را تأمین کنند، مطالبات ما را پرداخت کنند تا برق مورد نیاز کشور را تأمین کنیم، اما هیچ همکاری انجام نشد.
همچنین در این نشست امید اسلامی دبیر انجمن نیروگاههای پراکنده اصفهان، گفت: راهکار برق منطقهای برای نیروگاههایی که از مدار خارج شده یا هنوز مجوز ورود به مدار نگرفتهاند، کنسل کردن قرارداد عنوان شده است و توجیه آنها نیز این است که با اضافه کردن خط گاز به نیروگاههای دولتی به راحتی میتوانند تولید را افزایش دهند.
وی افزود: ارزانترین برق دنیا را در این شرایط تولید میکنیم و در مقابل خریدار کسی است که اختیار قانونی داشته و تعیین قیمت را به گونهای که برای تولید کننده صرفه اقتصادی ندارد خریداری میکند. مشکل بیش از ۷۰ درصد این نیروگاهها کسانی هستند که به دلیل وامهای صندوق توسعه و ناتوانی در پرداخت آن با مشکل مواجه شدهاند.
اگر قطعی برق صنایع ادامه یابد به دادستانی شکایت خواهیم کرد
سیدعبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و کانون کارفرمایان استان اصفهان نیز در این جلسه اظهار کرد: بر اساس اعلام نیروگاه داران، مجموع ظرفیت نیروگاههای کوچک مقیاس ۴۰۰ مگاوات است، گناه صنعت چیست که نباید برق داشته باشد؟ به عنوان دفاع از صنعت عام کشور که رئیس مجلس به آن برنامه قطعی میدهد چه اقدامی انجام شده است؟
وی افزود: قطعی برق، صنایع را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است و اگر ادامه یابد به دادستانی شکایت خواهیم کرد و این در حالی است که نیروگاههای خصوصی کشور با ظرفیت ۴۰۰ مگاواتی میتوانند برق مورد نیاز صنعت را تأمین کنند.
نیرو گاه های تولید پراکنده در اولویت پرداخت مطالبات قرار گرفته اند
همچنین در این نشست مالک جعفری، مدیر نیروگاههای پراکنده برق منطقهای اصفهان، گفت: ۱۱۰ مگاوات ظرفیت نامی نیروگاههای پراکنده استان اصفهان است، اکنون تولید این نیروگاهها ۷۰ مگاوات بوده و حدود دو درصد از برق استان را تولید میکنند. پرداخت مطالبات این نیروگاهها مهمترین مشکلی است که وجود دارد و بر اساس آخرین مصوبه هیئت وزیران بدهی هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی وزارت نیرو توسط سازمان هدفمندی پرداخت شود و نیروگاههای تولید پراکنده در اولویت پرداخت قرار گرفتهاند.
وی افزود: مصرف برق استان اصفهان در حدود هزار مگاوات بیشتر از تولید برق در آن است. در بودجه، تأسیس نیروگاه به بخش خصوصی واگذار شد، نیروگاههای خصوصی اکنون با تمام مشکلات در حال تولید هستند.
به گزارش خبرنگار ایمنا، در پایان این نشست، رئیس خانه صنعت معدن و تجارت ایران در تماسهایی با رئیس ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور و معاون دادستان کل کشور مسائل مطرح شده در جلسه را عنوان کرده و خواستار پیگیری مستقیم این مشکلات شد.
همچنین انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت ایران نیز در پی این نشست بیانهای صادر کرده که متن آن به شرح زیر است:
"پویش الف: آشفتگی - ب: بلاتکلیفی در صنعت برق
وزارت نیرو، نیروگاه ها را دعوت به خاموشی می کند
مصوبه ۳۴۸ هیئت تنظیم بازار برق ایران و ابلاغ آن توسط وزارت نیرو تیر خالصی بود به آخرین امید نیروگاههایی که این روزها شاهد تلاشهای بی ثمرشان برای رفع موانع تولید و بهبود فضای کسب و کار در حوزه نیروگاهی هستند.
وزارت نیرو نیروگاهها را مجبور میکند برق را پایینتر از هزینه تمام شده و صرفاً در پنج ماه از سال بفروشند و هفت ماه از سال آنها را وادار به خاموشی میکند. وزارت نیرو حتی توصیه شرکت توانیر به عنوان بازوی تخصصی خود را در تعیین نرخ برق نیروگاههای مقیاس کوچک نمیپذیرد و نرخ خرید برق را حدود ۳۰ درصد کمتر از نرخ پیشنهادی توانیر تعیین میکند!
وزارت نیرو بر خلاف سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی با رقابت حداکثری با نیروگاههای خصوصی اجازه فروش مستقیم برق را به نیروگاههای مقیاس کوچک نمیدهد. مطابق دستورالعمل یارانههای متقاطع وزارت نیرو بنا بود به مشترکین برخوردارتر برق را گرانتر فروخته و از محل منابع حاصله به مشترکین ضعیفتر برق را با یارانه عرضه کند ولی شرایط را به گونهای رقم زده که نیروگاههای خصوصی را نیز وارد معادله کرده، از آنها به عنوان منبع تأمین یارانه استفاده کرده و به مشتریان برخوردار و غیر برخوردار یارانه میدهد. وزارت نیرو، قویاً نیروگاهها را دعوت به عدم توسعه و حتی خاموشی، تعطیلی و جمعآوری میکند. وظیفه اصلی وزارت نیرو، بدواً تأمین و توزیع برق بوده و در حال حاضر وزارت نیرو خود را مسؤول توزیع عادلانه خاموشی میداند.
تابستان پارسال وزارت نیرو در حالی که شدیداً به نیروگاهها مقروض بود با کیفهای پر از پول و بستههای متنوعی از پاداش به سراغ مشترکین صنعتی و کشاورزی میرفت تا آنها را موقتاً ترغیب به عدم مصرف کند تا کمبود برق، کمتر خود را نشان دهد غافل از آنکه این سیاست، پایدار نیست و امسال برای حصول همان نتیجه احتیاج به سه برابر پول و پاداش بیشتر هست در عوض نیروگاهها که زیربنای صنعت برق هستند رانده و درمانده و ناامیدتر از همیشه به دنبال خروج از این صنعت هستند.
اینها همه در شرایطی است که مجلس از هر دوره دیگری همراهتر با وزارت نیرو بوده و بیش از هر زمان دیگری جهت خلق منابع جدید برای وزارت نیرو از خود انعطاف نشان داده است. امید است تلاشهای بینالمللی برای رفع تحریمها به زودی به نتیجه برسد و صنعت و اقتصاد کشور رونق بگیرد ولی آیا آن روز، بدون تولید برق کافی، امکان جهش تولید، رشد اقتصادی و خیز صنعت وجود خواهد داشت؟ آیا در آن روز، برق گلوگاه توسعه کشور نخواهد بود؟ با وجود کمبود واضح برق در کشور، ظرفیت قابل توجهی از نیروگاهها با نرخهای اعلام شده امکان تولید برق نداشته و طبیعتاً خاموش خواهند ماند و همچنانکه در طول سال گذشته تعدادی از نیروگاهها جمعآوری شدند این روند تشدید خواهد شد.
این انجمن قویاً به صاحبان صنایع و نیز مراکز حساس نظیر بیمارستانها و مراکز خدماتی توصیه میکند اتکای خود را به برق شبکه کم کرده و از روشهای جایگزین برای تأمین برق خود استفاده نمایند چراکه با ادامه سیاستهای فعلی دست کم چند سال آینده را با طعم خاموشی سپری خواهند نمود. از سیاست سازان و تصمیم گیرندگان وزارت نیرو نیز انتظار میرود بیش از این بر بدن نحیف صنعت نیروگاهی کشور تازیانه نزنند.
انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت ایران"